Con hơn Cha là nhà có phước hay có họa?

Người Việt thường nói: con hơn cha là nhà có phúc vì con làm nênkhi tuổi già cha mẹ được sống đầy đủ.

Đó là Việt Nam ngày xưa, VN qua Mỹ thành dân Mỹ và Mỹ chính gốc, có thể con hơn cha là nhà mang HỌA.

Hunter Biden là thí dụ điển hình qua Miranda Devine, New York Post: (phỏng dịch & tóm lược)

Gia đình Biden đã cung cấp dịch vụ của họ cho một tập đoàn năng lượng khổng lồ do chính phủ Trung Cộng liên kết để mở rộng hoạt động kinh doanh trên khắp thế giới.

Làm sao mà chúng ta biết được? 

Joe Biden kissing his son, Hunter, and the online backlash it received.
Do hàng trăm email ghi lại thỏa thuận được tìm thấy trên máy tính xách tay của Hunter Biden, được để lại trong một cửa hàng sửa chữa ở Delaware vào tháng 4 năm 2019
 “Máy tính xách tay từ địa ngục”Miranda Devine, nhà báo chuyên mục của New York Post kể câu chuyện: 
James Gilliar, một người lanh lợi, 56 tuổi, cựu sĩ quan SAS người Anh, quen Ye Jianming, chủ tịch 40 tuổi của CEFC, khi cả hai đều đang làm việc tại Cộng hòa Séc. CEFC là một tập đoàn của Trung Cộng, một trong những công ty năng lượng lớn nhất. Nhiệm vụ của ông lúc này là chi 1,5 tỷ USD càng nhanh càng tốt để bảo đảm Cộng hòa Séc sẽ trở thành “Cửa ngõ vào Liên minh châu Âu” của Trung Cộng, một ưu tiên của Chủ tịch Tập Cận Bình. 
Gilliar kết nối với Hunter Biden thông qua người bạn đáng tin cậy của gia đình Biden, Rob Walker, một cựu quan chức chính quyền Clinton có vợ, Betsy Massey Walker, từng là trợ lý của Jill Biden khi bà là đệ nhị phu nhân . Cuộc họp hội đồng quản trị của quỹ đầu tư non trẻ mà Hunter đã thành lập với con trai của John Kerry, được gọi là BHR. “Hunter thật tuyệt,” Gilliar viết cho Walker. “True sheikh của Washington.”
 Anh ta gửi email cho Hunter vài tuần sau đó: “Tôi đã nói rõ CEFC muốn tham gia vào các mối quan hệ kinh doanh nhiều hơn nữa với nhóm của chúng tôi”. Gilliar biết CEFC là chi nhánh tư bản trong Vành đai và Con đường của Chủ tịch Tập. Sáng kiến nhằm lan rộng ảnh hưởng của Trung Quốc – và bẫy nợ – trên toàn thế giới. Không có công ty Trung Cộng nào thực hiện các mục tiêu của mình một cách hăng hái hơn CEFC và vị chủ tịch trẻ tuổi của nó, người được báo chí mệnh danh là“tỷ phú Vành đai và Con đường”. 
Tòa Bạch Ốc hứa sẽ giữ bí mật danh tính của những người mua, nhưng “nhiều chuyên gia đạo đức bày tỏ sự phản đối gay gắt với thỏa thuận này”, theo Ben Schreckinger của Politico. (Randy Holmes qua Getty Images)
Vào tháng 12 năm 2015, Gilliar nói với Bobulinski rằng anh ta cần một vật vì mà Hunter yêu thích nhất, giúp cấu trúc một liên doanh của Trung Cộng cho “một trong những gia đình nổi bật nhất ở Hoa Kỳ.”
Ông viết trong một tin nhắn WhatsApp, kế hoạch là “xây dựng một công ty đầu tư giống như Goldman Sachs”. Gia đình là gia đình Biden”, Gilliar sẽ sớm tiết lộ. Joe, người đã thông báo rằng anh ấy sẽ không tranh cử tổng thống vào năm 2016, sẽ tích cực tham gia khi anh ấy rời nhiệm sở và các Bidens mong đợi hàng tỷ đô la các dự án sẽ chảy qua công ty.
Gilliar nói vào tháng 3 năm 2016
Đối tác Trung Cộng của Bidens là CEFC, công ty có “nhiều tiền hơn Chúa”
Vào lúc này, Bobulinski được giới thiệu với Rob Walker, người nói với anh rằng anh là “người đại diện cho Hunter Biden, Jim Biden và các Bidens trên khắp thế giới.”
Cuối cùng, trong Tháng 2 năm 2017, Gilliar gửi cho Bobulinski một tin nhắn WhatsApp nói rằng anh ấy muốn giới thiệu anh ấy với “đối tác” của mình. “Đối tác của bạn là ai?” Bobulinski hỏi.
 
“Hunter Biden,” Gilliar trả lời. 
 “Ba tuần sau khi cha anh ấy rời nhiệm sở, vào năm 2017, Hunter đã bay đến Miami cùng với Gilliar và Walker để gặp Chủ tịch Ye, người đã có mặt ở đó cho Miami International Boat Show. 700 đô la một đêm bên khách sạn Nobu bên bờ biển vào thứ Hai, ngày 13 tháng 2 năm 2017, và bữa trưa theo lịch trình với người Trung Cộng vào thứ Năm trong phòng riêng dành cho 10 người tại nhà hàng Bourbon Steak ở JW Marriott Turnberry Resort & Spa sang trọng, nơi Ye đang ở cùng đoàn tùy tùng của mình.
 Nhưng Hunter đã bay về nhà một ngày trước bữa trưa. Anh ấy đã gặp Ye, trong một bữa tối riêng vào tối thứ Ba, mà tại đó chủ tịch CEFC đã đưa ra cho anh ta một lời đề nghị quá tốt để từ chối:
 
10 triệu đô la một năm, trong tối thiểu ba năm, cho “riêng phần giới thiệu“,
và một món quà phong phú – một viên kim cương 3,16 carat trị giá 80.000 USD. Những bức ảnh chụp viên đá tuyệt đẹp xuất hiện trên máy tính xách tay của Hunter cùng với một báo cáo phân loại xếp loại đá này là “sáng chói” của Hạng F với độ rõ nét “VS2” hàng đầu và đường cắt “xuất sắc”.
 Chủ tịch Hội đồng Quản trị Hunter Biden giới thiệu Phó Tổng thống Joe Biden trong Lễ trao Giải thưởng Lãnh đạo McGovern-Dole 2016 của Chương trình Lương thực Thế giới Hoa Kỳ vào ngày 12 tháng 4 năm 2016, tại Washington. (Kris Connor /WireImage)
Nhưng viên kim cương chỉ là món khai vị. 1 ngày sau cuộc gặp của Hunter ở Miami với Ye, 3 triệu đô la được chuyển vào tài khoản cho công ty của Rob Walker, Robinson Walker LLC, từ State Energy HK Limited, một công ty có trụ sở tại Thượng Hải liên kết với CEFC, theo cho cuộc điều tra của Chuck Grassley-Ron Johnson. 
Vào ngày 1 tháng 3, 3 triệu đô la khác được chuyển cho Robinson Walker bởi cùng một công ty. 
Cả hai giao dịch đều bị mạng lưới Thực thi Tội phạm Tài chính của Bộ Tài chính báo động trong một “báo cáo hoạt động đáng ngờ”, được đệ trình lên các ủy ban của Thượng viện là “Tài liệu Bí mật 16”. Sử dụng tài liệu này làm nguồn, báo cáo Grassley-Johnson ngày 18 tháng 11, 2020, cho biết: “Vào thời điểm chuyển giao, State Energy HK Limited có liên kết với CEFC China Energy, dưới sự lãnh đạo của Ye Jianming. Trong quá khứ, State Energy HK Limited đã chuyển tiền cho ít nhất một công ty liên kết với công ty hợp tác kinh doanh của Hunter Biden, Gongwen Dong. . “Những giao dịch này là mối liên hệ trực tiếp giữa Walker và chính phủ Trung Quốc cộng sản và vì mối quan hệ chặt chẽ của anh ta với Hunter Biden, nhưng một ràng buộc khác giữa các thỏa thuận tài chính của Hunter Biden và chính phủ Trung Quốc cộng sản.” mục đích thực sự là đằng sau những giao dịch này [6 triệu đô la từ CEFC] và ai là người thụ hưởng cuối cùng. 
“Khi thương vụ đang tiến triển, Hunter nói với Bobulinski rằng đã đến lúc thực hiện bước tiếp theo.
” Tôi muốn bố gặp bạn “, anh ấy nói.
Bí mật này được Tổng thống Biden cố gắng che giấu.
Lưu-Vĩnh-Lữ
Nguyên bản Anh ngữ, với nhiều chi tiết lâm ly:
The Biden family offered their services to a huge, Chinese-government-linked energy consortium to expand its business around the world. How do we know? Because of hundreds of emails documenting the deal found on Hunter Biden’s laptop, left in a Delaware repair shop in April 2019. In her new book, “Laptop from Hell,” New York Post columnist Miranda Devine tells the tale:
James Gilliar, a wiry, 56-year-old British ex-SAS officer, got to know Ye Jianming, the 40-year-old chairman of CEFC, when they were both working in the Czech Republic.
CEFC was a Chinese conglomerate, one of the largest energy companies in the world.
Ye’s task at was to spend $1.5 billion as quickly as possible to ensure the Czech Republic would become China’s “Gateway to the European Union,” a priority of President Xi.
Gilliar connected with Hunter Biden through trusted Biden family friend Rob Walker, a former Clinton administration official whose wife, Betsy Massey Walker, had been Jill Biden’s assistant when she was second lady.
Gilliar emailed Walker in February 2015 to praise Hunter’s appearance in Beijing at a board meeting of the fledgling investment fund Hunter had founded with John Kerry’s son, called BHR.
“Hunter was great,” Gilliar wrote to Walker. “True sheikh of Washington.”
He emailed Hunter a few weeks later: “It has been made clear to me that CEFC wish to engage in further business relations with our group.”
Gilliar knew CEFC was the capitalist arm of President Xi’s Belt and Road Initiative to spread China’s influence – and debt traps – across the world. No Chinese company executed its goals more ardently than CEFC and its young chairman, who was dubbed the “Belt and Road billionaire” in the press.
The White House promised to keep the identities of buyers a secret, but "many ethics experts expressed sharp disapproval of the arrangement," according to Politico’s Ben Schreckinger.
The White House promised to keep the identities of buyers a secret, but “many ethics experts expressed sharp disapproval of the arrangement,” according to Politico’s Ben Schreckinger.  ((Randy Holmes via Getty Images))
Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China, is said to be China's most authoritarian leader in decades.
Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China, is said to be China’s most authoritarian leader in decades.  (Wang Ye/Xinhua via Getty Images)
Chairman Ye had built his provincial energy company into a Fortune 500 colossus virtually overnight, an achievement described by Chinese news agency Caixin as “another great enigma in the miraculous world of Chinese business.” He enjoyed the support of President Xi and was former deputy secretary general of the government’s propaganda arm, the China Association for International Friendly Contacts.
In a rare interview with Caixin at CEFC’s palatial marble headquarters in Shanghai’s upscale French Concession District, Ye is portrayed as a “hermit king” sitting on a golden chair in “a room that resembles a miniature Great Hall of the People.”
Uniformed staff members wearing earpieces glide by. “Most of them were young women wearing smart clothes and bright faces.”
Ye’s face was “as expressionless as a stone statue. Amidst the gilded surroundings, his canvas shoes had an eye-catching plainness. . . .
“In his public activities as a private entrepreneur, Ye Jianming is always walking alongside important foreign political figures. He has been photographed with world leaders such as Israeli President Peres, Turkish President Erdogan, Chadian President Déby, and European Commission President Juncker. He has met with the Crown Prince of Abu Dhabi, and the Prime Minister of Bulgaria held a feast to welcome him.”
In the winter of 2015, Chairman Ye and CEFC Executive Director Jianjun Zang, a.k.a. “Director Zang,” flew to Washington, D.C. A meeting with Ye was scheduled in Hunter’s diary for Dec. 7, 2015, in a week that was a swirl of back-to-back Christmas parties hosted by Joe and Jill at the vice president’s residence at the Naval Observatory.
One of his former associates, who spoke on condition of anonymity, believes that Hunter brought Chairman Ye to meet Joe at one of those parties. There is no indication of any such meeting on the laptop, but Hunter had a pattern of introducing business associates to Joe when they came to D.C.
After a frustrating experience in another Chinese deal as a minority partner in private equity firm BHR, in which the payday would not come until the end of the fund’s life, Hunter and his uncle Jim Biden wanted more control of the CEFC partnership and a regular income stream.
Enter Tony Bobulinski. The naval officer turned wealthy institutional investor came highly recommended by Gilliar to build what they planned would be a world-class investment firm, called SinoHawk, named after Hunter’s late brother Beau’s favorite animal, the hawk.
In December 2015, Gilliar tells Bobulinski he needs help structuring a Chinese joint venture for “one of the most prominent families in the United States.”
The plan is to “build an investment firm like Goldman Sachs,” he writes in a WhatsApp message, transcripts of which were obtained separate from the laptop.
“The family is the Biden family,” Gilliar will soon disclose. Joe, who has announced that he will not run for president in 2016, will be actively involved once he leaves office, and the Bidens expect billions of dollars of projects to flow through the company, Gilliar says.
He lets Bobulinski in on the last piece of the puzzle in March 2016: the Bidens’ Chinese partner is CEFC, which has “more money than God,” he writes. “This is the capital arm of one belt one road .
At about this time, Bobulinski is introduced to Rob Walker, who tells him he is “a proxy for Hunter Biden, Jim Biden and the Bidens around the world.”
Finally, in February 2017, Gilliar sends Bobulinski a WhatsApp message saying he wants to introduce him to his “partner.”
“Who is your partner?” asks Bobulinski.
“Hunter Biden,” replies Gilliar.
Bobulinski is leery. “I understand you want me to . . . help drive things in the US, but Hunter is [already] here.”
Gilliar: “Money there, intent there . . . skill sets missing . . . We need to create the best deal platform in history, and they haven’t got a clue.” Bobulinski doesn’t like the fact Hunter “was kicked out of US Navy for cocaine use.”
“But he’s super smart,” says Gilliar. “Just a lot of under achievers around them using their name. Has a few demons but u are used to those, right?”Bobulinski asks: “Is he the decision maker or the Chinese?”
Gilliar: “New platform. Best discuss face to face but I’m the driver.”
Later, Bobulinski asks: “Ok who is putting up the $10MM [million]?”
Gilliar: “Joint vehicle – half us and then equally split – money is already in. Discuss more face to face.”
Three weeks after his father left office, in 2017, Hunter flew to Miami with Gilliar and Walker to meet Chairman Ye, who was there for the Miami International Boat Show.
They booked into the $700 a night beachfront Nobu Hotel on Monday, Feb. 13, 2017, and scheduled lunch with the Chinese for Thursday in a private room set for 10 at the Bourbon Steak restaurant in the ritzy JW Marriott Turnberry Resort & Spa, where Ye was staying with his entourage.
But Hunter flew home the day before the lunch. He already had met with Ye, over a private dinner on the Tuesday night, at which the CEFC chairman made him an offer too good to refuse: $10 million a year, for a minimum of three years, for “introductions alone,” as Hunter would later assert in an imperious email to CEFC executives.
Ye sealed the new alliance with a rich gift – a 3.16 carat diamond worth $80,000. Photographs of the stunning stone appear on Hunter’s laptop along with a grading report that lists it as a “round brilliant” of Grade F with prime “VS2″arity and “excellent” cut.
The gift could not have come at a better time. Hunter was in the middle of an ugly divorce from Kathleen, and his office manager, Joan Peugh, had just sent him the latest in a series of overdue bills, a tax collection notice from the District of Columbia for $47,226.78.
Hunter would tell the New Yorker’s Adam Entous that he had flown to Miami to meet Chairman Ye purely for charitable purposes, hoping to secure a donation to World Food Program USA, the nonprofit on whose board he served and which he had used before as a cover for his foreign business activities.
Hunter said it was just chance that the altruistic encounter “turned to business opportunities” and claimed to be surprised when Ye gave him the diamond. He didn’t mention the happy coincidence that his business partners Gilliar and Walker were with him in Miami to clinch a business deal with CEFC.
Board Chair Hunter Biden introduces Vice President Joe Biden during the World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony  on April 12, 2016, in Washington. (Kris Connor/WireImage)
Board Chair Hunter Biden introduces Vice President Joe Biden during the World Food Program USA’s 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony  on April 12, 2016, in Washington. (Kris Connor/WireImage)
But the diamond was just an appetizer.
Nine days after Hunter’s meeting in Miami with Ye, $3 million is wired into an account for Rob Walker’s company, Robinson Walker LLC, from State Energy HK Limited, a Shanghai-based company linked to CEFC, according to the Chuck Grassley-Ron Johnson inquiry.
On March 1, another $3 million is wired to Robinson Walker by the same company. Both transactions are flagged by the Department of Treasury’s Financial Crimes Enforcement network in a “suspicious activity report,” filed with the Senate committees as “Confidential Document 16.”
Using the document as a source, the Grassley-Johnson report of Nov. 18, 2020, says: “At the time of the transfers, State Energy HK Limited was affiliated with CEFC China Energy, which was under the leadership of Ye Jianming. In the past, State Energy HK Limited transferred funds to at least one company associated with Hunter Biden’s business associate, Gongwen Dong . . .
“These transactions are a direct link between Walker and the communist Chinese government and, because of his close association with Hunter Biden, yet another tie between Hunter Biden’s financial arrangements and the communist Chinese government.”
The Senate report concludes it is “unclear what the true purpose is behind these transactions [$6 million from CEFC] and who the ultimate beneficiary is.”
We know from the laptop that Hunter received regular payments from Robinson Walker. One document lists $56,603.74 from Robinson Walker as income for Rosemont Seneca Advisors, between June and December 2017.
Rob Walker paid at least $511,000 to Hunter’s firm Owasco in 2017, according to an email from Hunter’s tax accountant, Bill Morgan.
Walker tells Bobulinski his role in CEFC is “being a surrogate for H [Hunter] or Jim when gauging opportunities, i.e. digging around in Texas on high speed rail with some of my republican friends . . . or hitting new countries and contacts abroad where things are lukewarm, but not hot enough for H to close or too odd for H to be present . . .”
Chinese President Xi Jinping speaks during an event to commemorate the 40th anniversary of the establishment of the Shenzhen Special Economic Zone in Shenzhen in southern China, Oct. 14, 2020. (Zhang Ling/Xinhua via AP)
Chinese President Xi Jinping speaks during an event to commemorate the 40th anniversary of the establishment of the Shenzhen Special Economic Zone in Shenzhen in southern China, Oct. 14, 2020. (Zhang Ling/Xinhua via AP)
On March 5, 2017, Page Six breaks the news that Hunter and his brother’s widow Hallie are an item.
When Hunter doesn’t show up for a scheduled meeting three days later in New York, Gilliar tells Bobulinski it doesn’t matter: “In brand he’s imperative but right now he’s not essential for adding input to business.”
It is at this point that Gilliar explains to Bobulinski that the Chinese involved in CEFC are “intelligence so they understand the value added” of the Biden name.
Bobulinski remains troubled by Hunter’s scandals, and Gilliar, who is in Australia with Director Zang looking for acquisitions, is worried he might pull out. So, he arranges for him to meet Hunter the following month at the Chateau Marmont, in Bobulinski’s hometown of L.A.
They meet by the hotel pool in April and speak for two hours while Hunter chain-smokes. Bobulinski finds him respectful and polite. Hunter boasts that he has his father’s ear and can bypass his advisers.
Hunter tells Bobulinski how the joint venture vehicle should be structured and expresses caution about U.S. laws, including the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), which prohibits businesses paying bribes to foreign officials. He appears to conflate that law with the Foreign Agents Registration Act (FARA), a 1938 antispying law that requires anyone acting as a lobbyist for a foreign power to register with the U.S. government as a foreign agent.
“No matter what, it will need to be a U.S. company at some level in order for us to make bids on federal and state funded projects,” Hunter writes later.
“Also, we don’t want to have to register as foreign agents under the FCPA which is much more expansive than people who should know choose not to know.
“Regardless we should have a . . . company called CEFC America, and ownership should be 50 me 50 them. We then cut up our 50 [percent] in a separate entity between the 4 of us.”
Hunter seems focused, but Bobulinski is puzzled about Uncle Jim’s frequent meddling in CEFC business.
For instance, in April 2017, Jim pulls strings at New York’s elite Horace Mann School to get Director Zang’s daughter Rouqi fast-tracked for entry, although she ends up enrolling in another school.
Jim also writes a letter on behalf of CEFC to New York Gov. Andrew Cuomo requesting a meeting. “We intend to discuss potential projects and investments in New York.” He lists the other attendees as Hunter, Chairman Ye, Director Zang, and an unnamed “Member of the Royal Family of Luxembourg.”
“What is the deal w Jim Biden as he wasn’t part of the discussion but now seems a focal point?” Bobulinski asks Gilliar. “What role does Jim see himself playing?”
“Consultant is what he’s offered as [far as] I know,” Gilliar replies. “He [Hunter] brought in Jim simply to leverage getting more equity for himself and family in the final hour, that is evident.”
In another WhatsApp message, Gilliar tells Bobulinski: “With H [Hunter’s] demons, could be good to have a backup, he [Jim] strengthens our USP [unique selling point] to Chinese as it looks like a truly family business, and I like the dude.”
With the deal progressing, Hunter tells Bobulinski it’s time for the next step.
“I want Dad to meet you,” he says.
Excerpted with permission from “Laptop from Hell: Hunter Biden, Big Tech, and the Dirty Secrets the President Tried to Hide” (Post Hill Press), out Tuesday./.

1 Comment

  1. Chuyện cha con Biden tham nhũng,vô đạo đức,loạn luân như vậy mà vẫn được đương làm tổng thống Mỹ ???Không nhẽ dân Mỹ ngủ MÊ MỆT thêm 3 mùa đông nữa?NƯỚC MỸ ĐI VỀ ĐÂU???Còn chuyện khôi hài nữa:Máy tính sách tay của Hunter Biden được FBI? hay CIA ? giấu kín cả hơn năm nay.WHY?

Comments are closed.